Den ultimate PA høyttaler guiden

Håvard Herberg

Hei, Håvard her! Velkommen til den ultimate PA høyttaler guiden; en guide som er prefekt for deg som vil lære mer om profesjonelle høyttalere. Enten du er en erfaren bransjeaktør, eller bare lydinteressert, har denne guiden noe for deg.

Vi starter med grunnleggende definisjoner, og bygger deretter på med en dypere forklaring av ulike typer PA høyttaler varianter. Fra robuste og kraftige passive PA høyttalere, til fleksible og aktive PA høyttalere. Fra point source, til line array.

Vår målsetting er å utstyre deg med kunnskapen du trenger for å ta velinformerte beslutninger om dine lydbehov. Bli med oss på denne oppdagelsesreisen og lær hvordan du kan forvandle ethvert rom eller arrangement med den rette PA høyttaleren.

Hva er PA høyttalere?

PA anlegg og pa høyttalere
PA høyttalere

PA høyttalere, eller Public Address høyttalere, er designet for å distribuere lyd over større områder og til større publikum enn vanlige høyttalere. Deres primære funksjon er å sikre at lyden når ut til hele publikum, eller hele lokalet, enten det er en konsertsal, et utendørs arrangement, eller et offentlig bygg.

Hva gjør PA høyttalere så unike? Det er deres evne til å levere høy og klar lyd uten forvrengning, selv på lange avstander og over store områder. De er også gjerne designet for å fungere sammen  i større grupper av høyttalere.

Forskjeller mellom PA Høyttalere og vanlige høyttalere

Når vi sammenligner PA høyttalere med vanlige høyttalere, er det noen tydelige forskjeller. For det første er PA høyttalere bygget for å tåle de utfordringene som kommer med å forsterke lyd i større rom eller utendørs. De har ofte høyere sensitivitet, noe som betyr at de kan konvertere forsterkerens kraft til lyd mer effektivt. Dette gjør dem ideelle for situasjoner der både høyt lydtrykk og lydkvalitet er avgjørende.

I motsetning til høyttalere for hjemmebruk er PA høyttalere er designet for portabilitet og et liv på veien. Slike høyttalere har robuste kabinetter, ofte med transporthåndtak og riggesystemer, som sørger for at høyttalerne trygt kan transporteres og rigges opp og ned utallige ganger.

Andre PA høyttalere er utformet for fast installasjon. Disse er ofte utstyrt med riggesystemer og innfestingspunkter som er optimalisert for sikker og permanent montering i ulike lokaler.

Myte; PA høyttalere har dårlig lydkvalitet

Det er en utbredt misforståelse at PA høyttalere ikke kan levere høy lydkvalitet. Dagens teknologi har imidlertid avkreftet denne myten.  Ofte har PA høyttalere langt mer avansert teknologi enn hva du finner i hifi-høyttalere, spesielt med tanke på avanserte digital signalprosessering.

Moderne PA høyttalere er i stand til å produsere enestående lydkvalitet, noe som gjør dem like egnet for konsertbruk som for taleforsterkning. Det handler om å velge den rette typen PA høyttaler for ditt spesifikke behov.

Passive vs. aktive PA høyttalere

Når du velger PA høyttaler står du overfor et viktig valg; passive eller aktive høyttalere. Hva er forskjellen, og hvordan påvirker det ditt valg?

Hva er passive PA høyttalere?

Passive PA høyttalere krever ekstern forsterker. Dette er med andre ord den klassiske metoden for å drive høyttalere, å gir deg frihet til å selv velge forsterker(e) i som passer dine behov når det gjelder effekt og signalbehandling. Forsterkerne som benyttes for å drive klassiske passive PA høyttalere omtales som PA forsterkere. For mer informasjon om PA forsterkere anbefaler jeg å lese innlegget PA forsterkere; Alt du trenger å vite.

Passive PA høyttalere er ofte foretrukket i store og komplekse lydanlegg (f.eks. line array systemer), og gir overlegen robusthet og levetid på systemet. Med passive høyttalere er det lett å skalere opp og ned ett system etter behov, da flere høyttalere ofte kan grupperes i parallellkoblede grupper.

Se alle våre passive PA høyttalere her:

Passive 100V/70V høyttalere

Vanlige PA høyttalere høyttalere omtales ofte som lavohmige høyttalere, siden hver høyttaler som regel har en nominell impedans på 4, 8 eller 16 ohm. Bakdelen med dette er at parrallellkobling av flere høyttalere fører til en lavere total impedans, og at man får et betydelig signaltap i kabelen ved lange kabelstrekk. Lavohmige høyttalere egner seg derfor dårlig til fastmontering i store bygg med veldig lange kabelstrekk (over 30 m).

For å omgå disse bakdelene kan man forøvrig i stedet bruke såkalte 100V eller 70V høyttalere. Dette er høyttalere med intern trafo, som gjør  at flere høyttalere kan kobles sammen uten problemene knyttet til impedans eller tap i kabel. Merk at et slik systemer krever en forsterker beregnet for 100V eller 70V drift!

Ofte omtales denne type høyttaler som constant voltage speakers, og denne typen PA høyttalere brukes mye til adresseringssystemer på flyplasser, stasjoner, idrettsanlegg, kjøpesentre og lignende.

Se alle våre 70V og 100V høyttalere her

Hva er aktive PA høyttalere?

aktive pa høyttalere
Aktive PA høyttalere

 

Aktive PA høyttalere har en innebygd forsterker som driver høyttaleren. Dette gjør dem til et allsidig og praktisk valg, spesielt for mindre arrangementer og mindre lydanlegg.

Ofte har forsterkerne i små aktive PA høyttalere og PA anlegg en liten innebygget mikser, som gjør dem til et elsket verktøy når det kreves et portabelt system som raskt kan kobles opp og ned, og hvor hovedoppgaven er å spille av musikk, eller å forsterke tale/sang og et til to instrumenter. Disse systemene blir derfor mye benyttet av omreisende musikere, DJs og utleieselskaper som leier ut til private arrangementer. Eksempler på slike høyttalere er f.eks. Wharfedale Pro Typhon eller Wharfedale Pro Isoline-AX.

For større lydanlegg er det verdt å merke seg at aktive høyttalere krever både tilkobling av strøm og signal, så kabling og oppkobling blir noe mer omfattende enn sett i forhold til et passivt lydanlegg.

Fordi forsterkeren er i en aktiv høyttaler er skreddersydd for høyttalerens komponenter, får du ofte en mer optimalisert lydkvalitet uten å selv måtte sørge for å benytte riktige signalprosesseringsparametre for den aktuelle høyttalermodellen.

aktive pa subwoofere
Aktive PA subwoofere

OBS: Min erfaring er at e av bakdelene med aktive høyttalere er oftere elektronikkfeil  i forsterkerne enn hos eksterne PA forsterkere. Siden forsterkeren i aktive høyttalere plasseres i høyttalerkabinettet utsettes de for både lydvibrasjoner, og slag i forbindelse med transport og rigging.

Jeg mistenker at dette er grunnen til en høyere feilfrekvens. Merk også at mens du for passive systemer kan oppgradere og bytte ut forsterkere etter ønske, mens man for aktive høyttalere er knyttet til komponenter spesifikt utformet for den aktuelle høyttaleren. Dette gjør nok at passive systemer også jevnt over har lengre levetid enn aktive systemer.

Se alle våre aktive høyttalere her:

Ulike varianter av PA høyttalere

Når du dykker dypere inn i utvalget av PA høyttalere på dagens marked vil du oppdage en rekke forskjellige systemer, hver med sine unike egenskaper og bruksområde. Vi fortsetter med å gå igjennom de vanligste variantene på dagens marked.

Point source høyttalere

Point source høyttalere, kjent for sin enkle konfigurasjon og allsidighet, er et populært valg for mindre til mellomstore arrangementer. Disse høyttalerne spiller som regel hele frekvensregisteret fra et kabinett, og projiserer lyden fra et enkelt punkt. Dette gjør dem ideelle for arrangementer hvor publikum er relativt nær lydkilden.

Point source høyttalere er tilgjengelig både som passive og aktive høyttalere.

Line Array Systemer

wharfedale pro WLA 28A og WLA 210A line array 02 scaled

For større arrangementer og steder med behov for konsistent lydkvalitet over et stort område, er line array systemer veien å gå. Disse systemene består av flere høyttalerenheter arrangert i en vertikal rekke, noe som gir utmerket lyddekning og minimerer lydtap over avstand.

Line array er et stort tema, så om du ønsker å fordype deg i disse systemene anbefaler jeg å lese innlegget Hva er line array høyttalersystem?

I likhet med point source kan line array både være aktive og passive. Se alle våre line array systemer her. 

Gulvmonitor (Scenemonitor)

Dette er høyttalere som er designet for å være på scenen, vendt mot artistene. De lar musikere og talere høre seg selv klart, noe som er avgjørende for en god liveopptreden. Igjen, disse kan være både passive eller aktive.

Portable høyttalere og høyttalersystemer

Som tidligere nevnt finnes det aktive høyttalere og høyttalersystemer med forsterkere som innehar en liten lydmikser. De er designet for å være lette, og enkle å transportere og koble opp med et minimum av tilleggsutstyr.

Siden høyttaleren har en liten innebygd mikser kan det kobles til f.eks. en mikrofon og en til to instrumenter uten behov for ekstra lydmikser. Portable høyttalere er derfor perfekte for mobile DJ-er, soloartister, private arrangementer og små utendørsarrangementer.

Portabelt aktivt utstyr kommer både som point source høyttalere, eller som hele høyttalersystemer, ofte med kolonnehøyttaler og subwoofer.

Dette er eksempler på portable høyttalere

Kolonnehøyttalere

Kolonnehøyttalere tilbyr en unik kombinasjon av teknologi fra både point-source og line array, kombinert i et kabinett som tilbyr kompakt design og god lydspredning. De er ofte brukt i akustisk utfordrende miljøer som kirker og konferanselokaler, hvor det er viktig med en jevn lydfordeling, samtidig som det tas hensyn til det visuelle.

Kolonnehøyttalere har økt voldsomt i popularitet de siste årene, både på grunn av utmerket kontroll over lydspredning, og det faktum at de kan tilby relativt høye lydtrykk fra små kabinetter.

Wharfedale Pro Sigma-XV5 og Sigma-XV9 er eksempler på kolonnehøyttalere i vårt sortiment.

Wharfedale Pro Sigma XV5 svart 10

Subwoofere

For å legge til dyp bass i ditt PA-system, er subwoofere uunnværlige. De håndterer de laveste frekvensene og er viktige for å gi en full og rik lydopplevelse, spesielt i musikkarrangementer.

Subwoofere er et omfattende emne, så om du er interessert anbefaler jeg å dykke dypere i dette innlegget: Subwoofer guide; alt du trenger å vite

Hvordan velge riktig PA høyttaler for dine behov

Å velge den rette PA høyttaleren kan virke overveldende, men det blir enklere når du vet hva du skal se etter. Her er noen nøkkelfaktorer å vurdere:

Vurder lokalet eller arrangementsstedet

Ulike lokaler og arrangementssteder stiller ulike krav til PA-systemene. For eksempel krever faste installasjoner i store bygninger, som konserthus, kulturhus eller store konferansesaler, ofte mer robuste systemer som line arrays eller integrerte PA-løsninger som kan levere konsekvent og klar lyd over et stort område.

På den annen side, for midlertidige arrangementer i mindre lokaler som kafeer, små konferanserom, eller mindre konsert arenaer, kan portable og point source høyttalere være mer enn tilstrekkelig.

Lydtrykk og lydkvalitet

Vurder lydtrykk og lydkvaliteten høyttalerne kan levere opp i mot hva de skal brukes til. Tenk på hvilken type lyd du trenger – trenger du dypere bass for musikkarrangementer, klarere tale for konferanser, eller en balansert lydprofil for en variert bruk?

Portabilitet og oppsett

For bruk som krever rask opp- og nedrigging, eller der utstyret ofte må flyttes, er portabilitet og enkel oppsett viktig. Her er portable og aktive høyttalere ofte et godt valg.

Budsjett

Det er viktig å finne en balanse mellom kostnad og kvalitet som passer ditt budsjett. Det finnes gode alternativer i ulike prisklasser, så vurder nøye hva som gir mest verdi for pengene.

Kompatibilitet med eksisterende utstyr

Hvis du allerede har lydutstyr, sørg for at de nye PA høyttalerne er kompatible med det du har. Dette er spesielt viktig for passive systemer som krever en kompatibel forsterker.

Å velge riktig PA høyttaler er en viktig beslutning som kan ha stor innvirkning på lydopplevelsen i ethvert arrangement eller lokale. Enten det er for faste installasjoner i store auditorier, midlertidige oppsett i mindre lokaler, eller mobile arrangementer, finnes det en PA høyttaler som passer perfekt til dine behov. Ved å vurdere størrelsen og typen av lokale, lydkvaliteten du trenger, portabilitet, budsjett, og kompatibilitet med eksisterende utstyr, kan du ta en informert beslutning som sikrer den beste lydkvaliteten for ditt publikum.

Oppsummering av PA høyttalere

Vil du lære mer om PA anlegg som sin helhet anbefaler jeg også at du sjekker ut PA anlegg – en fullstendig guide fra mikser til pa høyttaler

Husk at hos Soundergy.no finner du et bredt utvalg av PA høyttalere og lydutstyr av høy kvalitet. Vi står klar til å hjelpe deg med å finne det perfekte systemet for ditt behov. Ta kontakt eller besøk oss for personlig veiledning og for å utforske vårt sortiment.

Lyd er vår lidenskap, og vi ser frem til å hjelpe deg med å skape uforglemmelige lydopplevelser!

Håvard Herberg

Spørsmål?

Hei! Jeg er Håvard, og er eier av Soundergy As. Spørsmål til noe i dette inlegget? Send meg en beskjed eller ring meg på 95 44 22 69!

Legg igjen en kommentar

Spar 10% på ditt neste kjøp 

Meld deg på vårt nyhetbrev, og spar 10% på ditt første kjøp!
Nyhetsbrev påmelding
Lukk