Subwoofer guide – alt du trenger å vite

Håvard Herberg

Har du vært på konsert og kjent trommeslaget i brystkassen, vært på et dansegulv som koker til rytmen, og kjent eksplosjoner på kino riste gjennom kroppen? Da har du mest sannsynlig hørt lyden og kraften fra en eller flere kraftige subwoofere. En subwoofer er en høyttaler som er spesielt designet for å gjengi de laveste frekvensene i lydspekteret. De gir deg den dype bassen du kan føle i brystet og gir en helhetlig lydopplevelse i musikk, film eller andre lydmedier.

Stor subwoofermodell
Wharfedale Pro Reason-X218B; en stor subwoofer for profesjonelt bruk.

I denne artikkelen vil vi se nærmere på hva en subwoofer er, hvordan den fungerer, forskjellene mellom aktiv og passiv subwoofer, ulike subwoofertyper og hvor du bør plassere subwooferen.

Soundergy tilbyr et stort utvalg av Wharfedale Pro subwoofere.

Se alle våre subwoofere her.

Hva gjør en subwoofer?

En subwoofer er en høyttaler som er spesielt laget for å gjengi veldig lave frekvenser. Dette inkluderer frekvenser som er for lave for vanlige høyttalere å gjengi. Dette er på grunn av at det kreves mye effekt, stort membranareal og lang slaglengde for å gjengi de lengste lydbølgene med full styrke. En god subwoofer gir en fyldig og dyp basslyd som kan føles i kroppen, forbedrer lydopplevelsen din og gir deg en mer realistisk og dynamisk lyd. Kommer du til å angre på å investere i en subwoofer? Neppe.
Subwooferelement med lang slaglengde
En subwoofer har kraftige elementer med lang slaglengde, i stand til å gjengi bassfrekvenser med stor overbevisning

Hva betyr subwoofer på norsk?

Ordet subwoofer kommer fra det engelske “sub” som betyr “under” og “woofer” som refererer til en høyttaler som er designet for å gjengi lave frekvenser. På norsk kan subwoofer oversettes til “basshøyttaler” eller “basskasse“.
Baksiden av passiv subwoofer med tilkoblingsterminaler for høyttalerkabel
Baksiden av passiv subwoofer med tilkoblingsterminaler for høyttalerkabel

Passiv og aktiv subwoofer

Det finnes to hovedgrupper subwoofere: passive og aktive. Forskjellen mellom de to er at en aktiv subwoofer har en innebygd forsterker, mens en passiv subwoofer trenger en ekstern forsterker og signalprosessor for å fungere. Soundergy selger både aktive og passive subwoofere fra Wharfedale Pro. Aktive subwoofere gir deg enkel tilgang til å justere volumet og frekvensresponsen til subwooferen direkte fra den innebygde forsterkeren. Passiv subwoofere er enklere i design, som regel mer robuste, og og det kan være en fordel å bruke dem i store lydsystemer der man allerede har en separat forsterker tilgjengelig.
Baksiden av aktiv subwoofer med innebygd forsterker
Baksiden av aktiv subwoofer med innebygd forsterker

Subwoofertyper

Det finnes flere forskjellige subwoofertyper på markedet, hver med sine egne fordeler og ulemper. De vanligste subwoofertypene er:
  • Lukket kasse: En subwoofer i en lukket kasse gir en dyp og kontrollert bass, men krever mer effekt for å oppnå høyere lydnivåer.
  • Bassrefleks: En bassrefleks-subwoofer bruker en port eller kanal for å øke bassresponsen. Denne typen subwoofer kan være mer effektiv på å produsere høyere lydnivåer, men kan ha en mindre kontrollert bass sammenlignet med en lukket kasse.
  • Hornsubwoofer: En hornsubwoofer gir deg høy effektivitet og gir et stort lydbilde, men krever mer plass og kan være vanskeligere å plassere.
  • Transmisjonsline: En transmisjonsline-subwoofer bruker en lang kanal for å produsere en kontrollert og dyp bassrespons. Denne typen subwoofer krever imidlertid mer plass og kan være mer krevende å konstruere.
Hornsubwoofer med stor port.
Det finnes mange ulike subwoofertyper, her er Wharfedale Pro Delta F18B, som er en såkalt hornsubwoofer.

Hva skiller en god og en dårlig subwoofer?

Forskjellen fra subwoofer til subwoofer kan være overraskende stor, så hva avgjør lyden fra en subwoofer? En god subwoofer skal etter vår mening gi en presis basslyd, ikke en romlete lyd, eller ha sjenerende blåselyder fra eventuelle porter. Subwooferens type, kabinett og element er faktorer som i stor grad påvirker den endelige lyden. Når subwoofere designes gjøres dette som regel med mål om å ha

  • Høy presisjon (god impulsrespons)
  • Høy SPL/output
  • Lavest mulig frekvensrespons

Gode musikksubwoofere har som regel høy presisjon med balansert SPL output, billige “boombox” subwoofere er tunet mot høy SPL på bekostning av presisjon, og subwoofere som er overlegne til film er tunet for veldig lave frekvenser på bekostning av SPL. One can’t have it all..

Når du velger en subwoofer er det derfor viktig å velge en modell som passer kravene du stiller. Subwoofere finnes i mange prisklasser og typer, og det finnes modeller og hybridløsninger som er gode på flere områder av gangen enn andre modeller. En subwoofer som skal produsere høye SPL, med høy presisjon og en god frekvensrepsons er som regel avhengig av både kraftige komponenter, stort kassevolum og mye effekt.

Bassrefleks-subwoofer med store bassporter
Kraftig bassrefleks-subwoofer med store bassporter og stort kabinett, istand til å skape høye lydtrykk

Hvor skal en subwoofer stå?

Plasseringen av en subwoofer, eller flere subwoofere som spiller sammen, kan i stor grad påvirke lydkvaliteten og ytelsen i bassområdet. For innendørs lokaler anbefales det å plassere subwoofere på gulvet og langs midten av veggen eller i et hjørne for å dra nytte av romets naturlige resonanser og stående bølger, men det kan også være viktig å plassere subwooferen bort fra vegger og hjørner for å unngå overbetoning av bassen. Ingen rom er like (med tanke på dimensjoner og akustikk), og for profesjonelle lydanlegg er ofte justering og tuning av bassområdet en stor del av forarbeidet for god lyd.

For utendørs konserter har det tradisjonelt vært vanlig å plassere subwoofere i en venstre/høyre konfigurasjon (to stacks på hver side av scenen), men ønskes en jevnest mulig lyd for størst mulig del av publikummet er som regel ikke dette beste løsning. Ettersom forståelsen og tilgang til måleutstyr og signalprosessering har økt drastisk de siste tiårene ser man i dag at sentrerte subwooferklynger foran scenen, subwoofer arrays og lignende konfigurasjoner er langt mer populære.

Husk i alle tilfeller at det er veldig viktig at subwoofere tidsjusteres med øvrige høyttalere i systemet, spesielt når avstanden mellom høyttalere og subwoofere blir stor.

Avanserte subwooferoppsett

Ved hjelp av avanserte teknikker som end-fire oppsett, subwoofer array og cardoid oppsett kan lydteknikere optimalisere subwooferytelsen for å møte spesifikke krav til akustikk og publikum. End-fire oppsett innebærer at to eller flere subwoofere plasseres på rekke og tidsjusteres for å gi en mer retningsbestemt bass, mens subwoofer arrays bruker flere subwoofere i en vertikal linje for å gi en bredere bassrespons. Cardoid oppsett kan gi mer retningsbestemt bass ved å justere fase og polaritet på subwooferne i systemet. Disse teknikkene kan bidra til å forbedre lydkvaliteten og gi en mer optimal lydopplevelse for publikum, og for å skåne artistene på scenen og naboene rundt.

Kan en subwoofer ligge?

En subwoofer kan plasseres horisontalt eller vertikalt, avhengig av rommet og plassen du har tilgjengelig. Er det en dobbelt subwoofer (to elementer i en kasse), vil den forøvrig gi mest lyd om den plasseres liggende, med begge elementer nærmest bakken/gulvet.

Stående Wharfedale Pro Delta-X218B subwoofer
Wharfedale Pro Delta-X218B subwoofer har føtter for å kunne plasseres stående, men har høyere output liggende med begge elementer nærmest mulig bakken!

Oppsummert

En subwoofer er en viktig del av et lydsystem og kan gi deg den dype bassen du ønsker i musikk, film eller andre lydkilder. Det finnes ulike subwoofertyper, og forskjellen mellom aktiv og passiv subwoofer kan påvirke ytelsen og kontrollen du har over lyden. Plasseringen av subwooferen er også viktig for å oppnå optimal lydkvalitet. Soundergy tilbyr et bredt utvalg av subwoofere fra Wharfedale Pro, både aktive og passive, som kan gi deg og publikummet den massive basslyden alle ønsker.

Synes du det er litt vanskelig å velge subwoofer? Vi hjelper deg gjerne!

Se alle våre subwoofere her. 

Håvard Herberg

Spørsmål?

Hei! Jeg er Håvard, og er eier av Soundergy As. Spørsmål til noe i dette inlegget? Send meg en beskjed eller ring meg på 95 44 22 69!

Legg igjen en kommentar

Spar 10% på ditt neste kjøp 

Meld deg på vårt nyhetbrev, og spar 10% på ditt første kjøp!
Nyhetsbrev påmelding
Lukk