PA forsterker – Alt du trenger å vite

Som en bedrift som selger lyd- og sceneutstyr er Soundergy godt kjent med viktigheten av PA forsterker. En god forsterker er avgjørende for å oppnå klar og kraftig lyd for arrangementer og faste installasjoner. Men hva er egentlig en PA forsterker, og hvordan fungerer den? I dette innlegget skal vi se nærmere på alt du trenger å vite.

Hva er en PA forsterker?

En PA forsterker er en forsterker som brukes til å drive høyttalere i store lyd- eller sceneoppsett. De brukes ofte i konsertlokaler, arenaer og stadioner, og gir en kraftig og klar lyd som kan nå et stort publikum.

Hvordan fungerer en PA forsterker?

En PA forsterker fungerer ved å ta et svakt lydsignal og forsterke det til et mye kraftigere signal som kan drive høyttalerne. Det fungerer på samme måte som en vanlig forsterker, men med større kraft og kapasitet til å drive flere høyttalere samtidig.

Hva er forskjellen mellom en PA forsterker og en vanlig forsterker?

Mens en vanlig forsterker som oftest er designet for å drive en eller to høyttalere i et stereo-oppsett, er en PA forsterker designet for å drive flere høyttalere samtidig i et større lydoppsett. PA forsterkere tilbyr mer effekt per kanal, kommer i chassis som kan rackmonteres, og er bygget robust for å kunne benyttes med portable lydsystemer. De er også ofte utstyrt med profesjonelle innganger, eksempelvis analog balansert XLR eller digital Dante.

Ofte er PA forsterkere også utstyr med speakon utganger, som krever bruk av høyttalerkabel med påmontert speakon plugg. Spekon er også industristandard som inngang på PA høyttalere.

Moderne PA forsterkere er også ofteutstyrt med funksjoner som kan justere høyttalerparametere, lydnivået og tonekvaliteten for å passe til forskjellige rom og arrangementer.

Når dette er sagt er det fult mulig å benytte en PA forsterker hjemme, både i stereo oppsett og hjemmekino. At PA forsterkere har dårlig lydkvalitet er en gammel myte, og vi har flere kunder som benytter våre forsterkere i hjemme-oppsett. Merk for øvrig at PA forsterkere ofte er utstyrt med viftekjøling, da stor effekt per kanal vil utvikle mer varme enn ved en tradisjonell stereoforsterker som maksimalt kun yter noen hundre watt per kanal.

pa forsterker uten prosessering
Forsterkere uten digital sinalprosessering

Hva er viktige faktorer å vurdere når du kjøper en PA forsterker?

Når du skal kjøpe en PA forsterker, er det noen ting du bør vurdere for å velge riktig modell for ditt bruk:

  • Utgangseffekt: Det er viktig å velge en PA forsterker med tilstrekkelig utgangseffekt til å drive høyttalerne dine. Sjekk høyttalernes anbefalte effekthåndtering og velg en forsterker som kan levere minst like mye effekt som høyttalerens oppgitte RMS/AES effekt. Aller helst bør forsterkeren kunne levere det dobbelte av denne effekten for å gi 3 dB headroom før forsterkeren klipper. Skal flere høyttalere kobles sammen er det høyttalernes totale RMS/AES effekt som må vurderes per kanal.
  • Antall kanaler: Hvor mange høyttalere skal du drive med forsterkeren? Velg en modell med tilstrekkelig antall kanaler for ditt behov.
  • Flere høyttalere per kanal: Skal du drive flere høyttalere per kanal via parallellkobling må du velge en forsterker som støtter høyttalernes totale impedans. Eksempelvis vil to 4 ohms høyttalere parallellkoblet gi en totalimpedans på 2 ohm. Ikke alle forsterkere tåler en så lav belastning, så sørg i dette tilfellet for å velge en modell som er 2 ohm kompatibel.
  • Innganger: Sjekk hvilke innganger forsterkeren har og om de passer til utstyret ditt. Trenger du for eksempel XLR-innganger, eller digitale innganger som Dante eller lignende?
  • Prosessering: forsterkere kommer både med og uten innebygget digital signalprosessering (forkortete DSP). Noen ganger omtales også dette som høyttalerprosessering. Oppgaven til digital signalprosessering er blant annet å rute inngangssignalet til riktige utganger, sette høyttalerparametere som delefiltre, eq, limiter og lignende. Har ikke forsterkeren intern signalprosessering vil det i de fleste tilfeller være nødvendig med en ekstern delefilter/signalprosesseringsenhet.
    Forsterkere med innebygd signalprosessor har som regel et display med styringsknapper i frontpanelet, og kan i tillegg ofte kobles til pc for styring og overvåking. Forsterkere uten signalprosessering har som regel bare gain hjul plassert i frontpanelet på forsterkeren.
  • Forsterkerklasse: forsterkere deles opp i ulike klasser, hvor A, AB, H og D er de vanligste klassene. Klasse D er den mest effektive forsterkerklassen. Disse er som regel lettere, mer effektive (mindre varmetap) og lettere enn A, AB, og H.
  • Vekt og størrelse: Hvis du planlegger å transportere forsterkeren ofte, er det viktig å velge en modell som er lett å bære. Våre klasse D forsterkere er 1U enheter som både sparer plass og letter transport og opprigging. Skal forsterkeren brukes i fast installasjon er ikke vekt og størrelse like avgjørende.
pa forsterker med prosessering
PA forsterkere med intern digital signalprosessering

Oppsummering

En god PA forsterker er avgjørende for å få god lyd på en scene, et arrangement eller ved en fast installasjon. Når du velger en forsterker, er det viktig å vurdere kraft, kanaler, lydkvalitet og pris for å finne den som passer best for deg. Soundergy tilbyr et bredt utvalg av forsterkere til profesjonell bruk, så vel som til bruk i hjemmet. Ta en titt på vårt utvalg og kontakt oss hvis du har spørsmål eller trenger hjelp til å finne riktig forsterker for ditt formål.

Se alle våre PA forsterkere her.

Legg igjen en kommentar

Spar 10% på ditt neste kjøp 

Meld deg på vårt nyhetbrev, og spar 10% på ditt første kjøp!
Nyhetsbrev påmelding
Lukk