PA forsterkere – Alt du trenger å vite

Håvard Herberg

Som en bedrift som selger lyd- og sceneutstyr er vi godt kjent med hvor viktig PA forsterkeren er. En god forsterker er avgjørende for å oppnå pålitelig, klar og kraftig lyd for arrangementer og faste installasjoner. Men hva er egentlig en PA forsterker, og hvordan fungerer den? I dette innlegget skal vi se nærmere på alt du trenger å vite for å velge riktig utstyr til ditt bruk.

Ute etter å kjøpe forsterker? Se alle våre PA forsterkere her.

Hva er en PA forsterker?

En PA forsterker er en forsterker som brukes til å drive høyttalere i store lyd- eller sceneoppsett. De brukes ofte i konsertlokaler, arenaer og stadioner, og gir en kraftig og klar lyd som kan nå et stort publikum.

De kan drive alle typer forsterkere, men er spesielt designet med tanke på optimal drift av passive PA høyttalere. Les mer om PA høyttaler i vårt innlegg Den ultimate PA høyttaler guiden

Hvordan fungerer en PA forsterker?

En PA forsterker fungerer ved å ta et svakt lydsignal og forsterke det til et mye kraftigere signal som kan drive høyttalerne. Det fungerer på samme måte som en vanlig forsterker, men med større kraft og kapasitet til å drive flere høyttalere samtidig.

Hva er forskjellen mellom en PA forsterker og en vanlig forsterker?

Mens en vanlig forsterker som oftest er designet for å drive en eller to høyttalere i et stereo-oppsett, er en PA forsterker gjerne designet for å drive flere høyttalere samtidig i et større lydoppsett. PA forsterkere tilbyr mer effekt per kanal, kommer i chassis som kan rackmonteres, og er robust bygget for å kunne benyttes med portable lydsystemer.

Innganger og utganger på PA forsterkere

En annen ting som skiller PA forsterkere fra forbrukerelektronikk er bruk av profesjonelle tilkoblingspunkter. På inngangssiden komme de som regel utstyrt med analog balansert XLR eller jack, eller digital Dante eller AES/EBU. Når det gjelder utganger er PA forsterkere som regel utstyrt med speakon kontakter, som krever bruk av høyttalerkabel med påmontert speakon plugg. Spekon er også industristandard som inngang på PA høyttalere.

Digital signalprosessering

Moderne PA forsterkere er også ofteutstyrt med funksjoner som digitalt kan justere høyttalerparametere, lydnivået og tonekvaliteten for å passe til forskjellige rom og arrangementer. Vi omtaler dette som at forsterker med DSP, som en forkortelse for Digital Signalprosessor (eller Digital Signalprosessering). Dette omtales også ofte som høytallerprosessor eller høyttalerprosessering.

Kan jeg bruke PA forsterker hjemme, til hifi og hjemmekino?

Det fult mulig å benytte en PA forsterker hjemme, gjerne som effektforsterker i både i stereo oppsett og hjemmekino. At PA forsterkere har dårlig lydkvalitet er en gammel myte, og vi har flere kunder som benytter våre forsterkere i hjemme-oppsett.

Merk for øvrig at PA forsterkere ofte er utstyrt med viftekjøling, da stor effekt per kanal vil utvikle mer varme enn hos en tradisjonell stereoforsterker som gjerne maksimalt kun yter noen hundre watt per kanal.

Wharfedale Pro CPD serie egner seg svært godt som effektforsterker til hjemmebruk, da disse er klasse AB og har svært lav viftestøy.

pa forsterker uten prosessering
Forsterkere uten digital sinalprosessering

Hva er viktige faktorer å vurdere når du kjøper en PA forsterker?

Når du skal kjøpe en PA forsterker, er det noen ting du bør vurdere for å velge riktig modell for ditt bruksområde. Her er noen faktorer å vurdere.

Utgangseffekt – hvor mye effekt trenger jeg for å drive høyttalerne mine?

Det er viktig å velge en PA forsterker med tilstrekkelig utgangseffekt til å drive høyttalerne dine. Sjekk høyttalernes anbefalte effekthåndtering og velg en forsterker som kan levere minst like mye effekt som høyttalerens oppgitte RMS/AES effekt. For å kunne utnytte høyttalerne til sitt fulle potensiale bør aller helst forsterkeren kunne levere det dobbelte av denne effekten for å gi 3 dB headroom før forsterkeren klipper. Skal flere høyttalere kobles sammen er det høyttalernes totale RMS/AES effekt som må vurderes per kanal.

For mer informasjon om effekt knyttet til forsterkere og høyttalere anbefaler vi å lese vårt innlegg Høyttaler effekt (watt) kalkulator; Hvor mye effekt trenger du?

Antall kanaler utgangskanaler

Hvor mange høyttalere skal du drive med forsterkeren? Velg en modell med tilstrekkelig antall kanaler for ditt behov. Se også neste punkt før du tar en avgjørelse her.

Flere høyttalere per kanal?

Skal du drive flere høyttalere per kanal via parallellkobling må du velge en forsterker som støtter høyttalernes totale impedans. Eksempelvis vil to 4 ohms høyttalere parallellkoblet gi en totalimpedans på 2 ohm. Ikke alle forsterkere tåler en så lav belastning, så sørg i dette tilfellet for å velge en modell som er 2 ohm kompatibel.

Innganger – analogt eller digitalt?

Sjekk hvilke innganger forsterkeren har og om de passer til utstyret ditt. Klarer du deg med analoge XLR- eller jack innganger, eller trenger du digitale innganger som Dante eller AES/EBU?

DSP – digital signalprosessor/høyttalerprosessor

Forsterkere kommer både med og uten innebygget digital signalprosessering. Oppgaven til digital signalprosessering er blant annet å rute inngangssignalet til riktige utganger, sette høyttalerparametere som delefiltre, eq, limiter og lignende.

Har ikke forsterkeren intern signalprosessering vil det i de fleste tilfeller være nødvendig med en ekstern delefilter/signalprosesseringsenhet tidligere i signalkjeden.

Forsterkere med innebygd digital signalprosessor har som regel et display med styringsknapper i frontpanelet, og kan i tillegg ofte kobles til pc for styring og overvåking. Forsterkere uten signalprosessering har som regel bare gain hjul plassert i frontpanelet på forsterkeren. Vil du vite mer om prosessering? Lest vårt innlegg Høyttalerprosessor, nøkkelen til optimal lydkvalitet og systemytelse.

Forsterkerklasse

Forsterkere deles opp i ulike klasser, hvor A, AB, H og D er de vanligste klassene. Klasse D er den mest effektive forsterkerklassen. Disse er som regel lettere, mer effektive (mindre varmetap) og lettere enn A, AB, og H.

Vekt og størrelse

Hvis du planlegger å transportere forsterkeren ofte, er det viktig å velge en modell som er lett å bære. Våre klasse D forsterkere er 1U enheter som både sparer plass og letter transport og opprigging. Skal forsterkeren brukes i fast installasjon er ikke vekt og størrelse like avgjørende.

pa forsterker med prosessering
PA forsterkere med intern digital signalprosessering

Oppsummering

En god PA forsterker er avgjørende for å få god lyd på en scene, et arrangement eller ved en fast installasjon. Når du velger en forsterker, er det viktig å vurdere kraft, kanaler, lydkvalitet og pris for å finne den som passer best for deg. Soundergy tilbyr et bredt utvalg av forsterkere til profesjonell bruk, så vel som til bruk i hjemmet. Ta en titt på vårt utvalg og kontakt oss hvis du har spørsmål eller trenger hjelp til å finne riktig forsterker for ditt formål.

Se alle våre PA forsterkere her.

Håvard Herberg

Spørsmål?

Hei! Jeg er Håvard, og er eier av Soundergy As. Spørsmål til noe i dette inlegget? Send meg en beskjed eller ring meg på 95 44 22 69!

Legg igjen en kommentar

Spar 10% på ditt neste kjøp 

Meld deg på vårt nyhetbrev, og spar 10% på ditt første kjøp!
Nyhetsbrev påmelding
Lukk