Trådløs høyttaler og trådløse lydanlegg

Håvard Herberg

Trådløs høyttaler og trådløs lyd har de siste årene blitt svært populært, og flere forbrukere går over til trådløse løsninger. Hvorfor? Fordi det er enkelt!

Med populære streamingtjenester som Spotify, Tidal osv. er musikk tilgjengelig overalt, som oftest innen en armlengdes avstand. Borte er dagene hvor man trengte å koble til lydkilden med kabel og styre lydanlegget fra knapper og brytere.

For trådløs lyd gjelder to alternativer for overføring; Bluetooth og Wi-Fi. La oss ta en nærmere titt på hva som er forskjellene mellom disse to.

Trådløs høyttaler med Bluetooth

bluetooth høyttaler

Bluetooth ble opprinnelig utviklet som en metode for å overføre lyd fra telefonsamtaler til handsfree headset. Siden den gang har teknologien utviklet seg til å bli like mye brukt til overføring av musikk til både hodetelefoner og lydanlegg (bluetooth høyttaler ol.).

Bluetooth virker ved å sende data gjennom radiobølger. Enkelt forklart betyr dette å at en lydfil/lydsignal hentes fra f.eks. mobiltelefonen din, komprimeres, og sendes til høyttaleren/lydanlegget gjennom smal båndbredde. Dette gjør overføring av data raskt og enkelt, men det kan føre til noe komprimeringstap for dårlige mottakere. Et annet minus er at Bluetooth har begrenset rekkevidde, vanligvis opp til ca. 30 m for gode mottakere.

På en annen side har Bluetooth en stor fordel; da man ikke er avhengig av tilgang til eller lokalnettverk eller internett.

Trådløs høyttaler med Wi-Fi

trådløs høyttaler

Det andre alternativet når det kommer til trådløs høyttaler og trådløs lyd er Wi-Fi. Ved Wi-Fi vil høyttaleren (eller lydanlegget) hente lydfilen selv, direkte fra internett eller fra lokalnettverket. Lydfilen mottas da i samme tilstand som den sendes fra kilden (internett/lokalnettverk), noe som igjen betyr at det ikke foregår noen komprimering underveis. Dette kalles tapsfri codec, noe som betyr at lyden/musikken ikke mister sin opprinnelige lydkvalitet på veien til høyttaleren.

Flere og flere trådløse wifi løsninger lar seg integrere mot kjente smarthus løsninger, noe som gjør det mulig å skape en svært strømlinjeformet brukeropplevelse.

Så hva er best?

Valget mellom Bluetooth eller er enkelt. For best lyd hjemme eller i offentlig bygg; WiFi. Ønsker du en billigere og enklere løsning; Bluetooth. Bluetooth er også en perfekt løsning om du ønsker en portabel høyttaler å ta med rundt på steder hvor du ikke har tilgang til wifi (hytta, stranda osv.).

Trådløse høyttalere og lydanlegg og utstyr med Bluetooth

Trådløse høyttalere, lydanlegg og utstyr med Wifi

Håvard Herberg

Spørsmål?

Hei! Jeg er Håvard, og er eier av Soundergy As. Spørsmål til noe i dette inlegget? Send meg en beskjed eller ring meg på 95 44 22 69!

Legg igjen en kommentar

Spar 10% på ditt neste kjøp 

Meld deg på vårt nyhetbrev, og spar 10% på ditt første kjøp!
Nyhetsbrev påmelding
Lukk