4 fordeler med bi-amp av høyttalere

Håvard Herberg

Innledning

Bi-amp er en teknikk som har blitt stadig mer populær blant lydentusiaster og profesjonelle i lydbransjen. Men hva er egentlig bi-amping, og hvordan kan det forbedre lydkvaliteten i lydsystemer? I denne artikkelen vil vi utforske hva bi-amping er, fordeler og ulemper, samt hvordan du kan implementere det i ditt eget lydsystem. Vi vil også ta en titt på tri-amping og quad-amping, og hvordan disse teknikkene kan ta lydkvaliteten til nye høyder.

Tradisjonelle høyttalere med interne analoge delefiltre

passiv analog

Tradisjonelle høyttalere bruker ofte interne analoge delefiltre for å splitte lydsignalet mellom de ulike driverne i høyttaleren. Selv om dette er en enkel og kostnadseffektiv løsning, har det flere ulemper. For det første vil analoge delefiltre være ulineære , noe som kan føre til faseforskyvninger og forvrengning. For det andre, fordi delefiltrene er passive, kastes en del av energien bort som varme, noe som reduserer den totale effektiviteten i systemet.

Hva er bi-amp?

Illustrasjon av bi-amp konseptet.

Bi-amp er en teknikk der to separate forsterkere/forsterkerkanaler brukes til å drive en høyttaler; en forsterker for det lavfrekvente (bass) elementet og en annen for det høyfrekvente (diskant) elementet. Dette gir bedre kontroll over lyden, reduserer forvrengning og forbedrer den generelle lydkvaliteten.

Viktig: Siden signalet ikke deles via et analogt delefilter må det benyttes en form for forming av signalet før det sendes til de respektive forsterkerne. I moderne lydanlegg er det vanlig at dette gjøres via en digital signalprosessor (DSP), som både kan være en ekstern enhet, eller være en intern del av selve forsterkeren. Med en moderne DSP kan du i tillegg til å dele signalet, sørge for riktig nivå og limiterverdier for hvert element. Dette gir overlegen beskyttelse sammenlignet med et analogt filter. Wharfedale Pro DP-F og DP-N serie er eksempler på forsterkere med intern DSP, mens Wharfedale Pro Versadrive er et eksempel på ekstern DSP.

Fordeler med bi-amping

  1. Bedre lydkvalitet: Ved å dele frekvensene mellom to forsterkere, får man bedre kontroll over lydbildet.
  2. Redusert forvrengning: Mindre forvrengning i både høy- og lavfrekvente områder.
  3. Effektiv utnyttelse av forsterkereffekt: Hver forsterker kan optimaliseres for sin spesifikke frekvensområde.
  4. Bedre beskyttelse: Sett RMS og peak limiter verdier for hver elementtype for overlegen beskyttelse og headroom.

Ulemper med bi-amping

  1. Kostnad: Det kreves to forsterkere (eller en forsterker med 4 kanaler) for å drive et par høyttalere, noe som kan være kostbart.
  2. Kompleksitet: Systemet blir mer komplekst å sette opp og kalibrere.

Tri-amp og quad-amp

  • Tri-Amping: Dette er en videreutvikling av bi-amping, hvor man bruker tre forsterkere; en for bass, en for mellomtone og en for diskant.
  • Quad-Amping: Dette er enda et skritt videre, hvor fire forsterkere brukes. Dette er spesielt nyttig for systemer som også inkluderer subwoofere.

Kabler og plugger ved bi-amp, tri-amp og quad-amp

For profesjonelle lydanlegg og PA anlegg er det vanlig å benytte høyttalerkabler med flere ledere og speakon plugger. Du trenger derfor ikke to separate høyttalerkabler for bi-amp, men en kabel med fire interne ledere (to kabelpar).

  • Bi-amp krever: 4-leder høyttalerkabel med 4-polet speakon plugg (NL4)
  • Tri-amp og quad-amp krever: 8-leder høyttalerkabel med 8-polet speakon plugg (NL8). Tri-amp kunne teoretisk benyttet 6-leder kabel, men dette er ikke standardvare.

Ved kobling av kabler med flere ledere, og justering av tilhørende prosessering og forsterkerkanaler, er det viktig å merke seg hvilke ledere og terminaler på speakon-pluggen som går til hvilke elementer på høyttalerens inngang. Dette er ofte illustrert på høyttalerens bakpanel (eller i brukermanualen), som vist under. For Wharfedale Pro Delta-X15 kan vi se at +1/-1 går til LF (low frequency = basselement) og +2/-2 går til HF (high frequency = diskantelement).

Vil du vite mer om høyttalerkabel? Les vår guide Hvordan velge rett høyttalerkabel: Er det forskjell på høyttalerkabler?

biamp wharfedalepro

Bi-amp kompatible Wharfedale Pro høyttalere og forsterkere

Vi tilbyr flere høyttalere som er designet for bi-amping, inkludert Wharfedale Pro Delta-X10, Delta-X12, Delta-X15, Delta-X215, WLA-28X, og WLA-210X. For de som er interessert i quad-amping, har vi også WLA-312X, som er i en helt egen klasse hva gjelder lydkvalitet og SPL.

Når det kommer til forsterkere, er Wharfedale Pro DP-F og DP-N seriene med DSP ideelle for bi-amping. Disse forsterkerne kommer med ferdige bi-amp presets til høyttalerne nevnt ovenfor, noe som sikrer optimal ytelse og beskyttelse. For mer informasjon, besøk vår DP-F og DP-N forsterkerside.

Konklusjon

Bi-amping er en effektiv måte å forbedre lydkvaliteten i ditt PA-system. Selv om det kan være en dyrere og mer kompleks løsning, er fordelene ofte verdt investeringen. Med Wharfedale Pro’s utvalg av høyttalere og forsterkere, har du alt du trenger for å komme i gang med bi-amping. Ønsker du dybdekunnskap om bi-amp; se Benefits of Bi-Amping (Not Quite Magic, But Close)

Er du klar for å ta lydsystemet ditt til det neste nivået? Lær mer om vårt utvalg av bi-amp kompatible høyttalere og forsterkere på vår nettside.

Håvard Herberg

Spørsmål?

Hei! Jeg er Håvard, og er eier av Soundergy As. Spørsmål til noe i dette inlegget? Send meg en beskjed eller ring meg på 95 44 22 69!

Legg igjen en kommentar

Spar 10% på ditt neste kjøp 

Meld deg på vårt nyhetbrev, og spar 10% på ditt første kjøp!
Nyhetsbrev påmelding
Lukk