Innledning
Bi-amp er en teknikk som har blitt stadig mer populær blant lydentusiaster og profesjonelle i lydbransjen. Men hva er egentlig bi-amping, og hvordan kan det forbedre lydkvaliteten i lydsystemer? I denne artikkelen vil vi utforske hva bi-amping er, fordeler og ulemper, samt hvordan du kan implementere det i ditt eget lydsystem. Vi vil også ta en titt på tri-amping og quad-amping, og hvordan disse teknikkene kan ta lydkvaliteten til nye høyder.
Tradisjonelle høyttalere med interne analoge delefiltre
Tradisjonelle høyttalere bruker ofte interne analoge delefiltre for å splitte lydsignalet mellom de ulike driverne i høyttaleren. Selv om dette er en enkel og kostnadseffektiv løsning, har det flere ulemper. For det første vil analoge delefiltre være ulineære , noe som kan føre til faseforskyvninger og forvrengning. For det andre, fordi delefiltrene er passive, kastes en del av energien bort som varme, noe som reduserer den totale effektiviteten i systemet.
Hva er bi-amp?
Bi-amp er en teknikk der to separate forsterkere/forsterkerkanaler brukes til å drive en høyttaler; en forsterker for det lavfrekvente (bass) elementet og en annen for det høyfrekvente (diskant) elementet. Dette gir bedre kontroll over lyden, reduserer forvrengning og forbedrer den generelle lydkvaliteten.
Viktig: Siden signalet ikke deles via et analogt delefilter må det benyttes en form for forming av signalet før det sendes til de respektive forsterkerne. I moderne lydanlegg er det vanlig at dette gjøres via en digital signalprosessor (DSP), som både kan være en ekstern enhet, eller være en intern del av selve forsterkeren. Med en moderne DSP kan du i tillegg til å dele signalet, sørge for riktig nivå og limiterverdier for hvert element. Dette gir overlegen beskyttelse sammenlignet med et analogt filter. Wharfedale Pro DP-F og DP-N serie er eksempler på forsterkere med intern DSP, mens Wharfedale Pro Versadrive er et eksempel på ekstern DSP.
Fordeler med bi-amping
- Bedre lydkvalitet: Ved å dele frekvensene mellom to forsterkere, får man bedre kontroll over lydbildet.
- Redusert forvrengning: Mindre forvrengning i både høy- og lavfrekvente områder.
- Effektiv utnyttelse av forsterkereffekt: Hver forsterker kan optimaliseres for sin spesifikke frekvensområde.
- Bedre beskyttelse: Sett RMS og peak limiter verdier for hver elementtype for overlegen beskyttelse og headroom.
Ulemper med bi-amping
- Kostnad: Det kreves to forsterkere (eller en forsterker med 4 kanaler) for å drive et par høyttalere, noe som kan være kostbart.
- Kompleksitet: Systemet blir mer komplekst å sette opp og kalibrere.
Tri-amp og quad-amp
- Tri-Amping: Dette er en videreutvikling av bi-amping, hvor man bruker tre forsterkere; en for bass, en for mellomtone og en for diskant.
- Quad-Amping: Dette er enda et skritt videre, hvor fire forsterkere brukes. Dette er spesielt nyttig for systemer som også inkluderer subwoofere.
Kabler og plugger ved bi-amp, tri-amp og quad-amp
For profesjonelle lydanlegg og PA anlegg er det vanlig å benytte høyttalerkabler med flere ledere og speakon plugger. Du trenger derfor ikke to separate høyttalerkabler for bi-amp, men en kabel med fire interne ledere (to kabelpar).
- Bi-amp krever: 4-leder høyttalerkabel med 4-polet speakon plugg (NL4)
- Tri-amp og quad-amp krever: 8-leder høyttalerkabel med 8-polet speakon plugg (NL8). Tri-amp kunne teoretisk benyttet 6-leder kabel, men dette er ikke standardvare.
Ved kobling av kabler med flere ledere, og justering av tilhørende prosessering og forsterkerkanaler, er det viktig å merke seg hvilke ledere og terminaler på speakon-pluggen som går til hvilke elementer på høyttalerens inngang. Dette er ofte illustrert på høyttalerens bakpanel (eller i brukermanualen), som vist under. For Wharfedale Pro Delta-X15 kan vi se at +1/-1 går til LF (low frequency = basselement) og +2/-2 går til HF (high frequency = diskantelement).
Vil du vite mer om høyttalerkabel? Les vår guide Hvordan velge rett høyttalerkabel: Er det forskjell på høyttalerkabler?
Passiv biamping (aktiv biwiring) – et hifi konsept
Passiv biamping, eller det som noen refererer til som Aktiv biwiring, er et konsept som ofte dukke opp i forbindelse med hifi høyttalere. Noen hifi høyttalere er utstyrt med bi-wiring, i værste fall omtalt som bi-amping, terminaler. Ved bruk av disse involverer brukes to forsterkere (eller forsterkerkanaler) og to sett med høyttalerkabler for å drive høyttalerens eksisterende passive delefilter.
Selv om noen kan hevde at dette er biamping, er det viktig å understreke at dette ikke stemmer helt. Det er en vesentlig forskjell mellom ekte biamping og passiv biamping.
Det er tilfeller der brukere kan oppleve en forbedring i lydkvaliteten, men det er essensielt å skille mellom en faktisk forbedring og en simpel forskjell i lydopplevelsen. Med separate forsterkere som driver de ulike seksjonene av delefilteret, kan det oppstå en nivåubalanse som feilaktig kan oppfattes som en ‘bedre’ lyd. Det er kritisk at forsterkernes gain er identiske for å bevare den originale balansen mellom bass, mellomtone og diskant. Dette avhenger naturligvis av frekvensen der det passive delefilteret splitter signalet.
Selv om belastningen på forsterkerne kan virke lettere, reproduserer begge forsterkerne fortsatt det fullstendige lydspekteret, noe som betyr at det ikke er noen faktisk gevinst i bruk av mindre effekt.. Med mindre du bruker en DSP forsterker, hvor frekvensområdet kan begrenses før høyttalerens passive delefilter.
Generelt sett er det sannsynlig at eventuelle forbedringer vil være små ved passiv bi-amping og bruk av en tradisjonell forsterker. Ved bruk av forsterker med DSP kan du dra nytte av ting som limiter, som da kan settes per kanal, og gi bedre beskyttelse av elementene separert. Normalt sett er dette bare viktig på lydanlegg som skal brukes hardt, f.eks. ved hjemmefester osv. (profesjonelle lydanlegg vil i de fleste tilfeller benytte ekte bi-amping).
Bi-amp kompatible Weharfedale Pro høyttalere og forsterkere
Vi tilbyr flere høyttalere som er designet for bi-amping, inkludert Wharfedale Pro Delta-X10, Delta-X12, Delta-X15, Delta-X215, WLA-28X, og WLA-210X. For de som er interessert i quad-amping, har vi også WLA-312X, som er i en helt egen klasse hva gjelder lydkvalitet og SPL.
Når det kommer til forsterkere, er Wharfedale Pro DP-F og DP-N seriene med DSP ideelle for bi-amping. Disse forsterkerne kommer med ferdige bi-amp presets til høyttalerne nevnt ovenfor, noe som sikrer optimal ytelse og beskyttelse. For mer informasjon, besøk vår DP-F og DP-N forsterkerside.
Konklusjon
Bi-amping er en effektiv måte å forbedre lydkvaliteten i ditt PA-system. Selv om det kan være en dyrere og mer kompleks løsning, er fordelene ofte verdt investeringen. Med Wharfedale Pro’s utvalg av høyttalere og forsterkere, har du alt du trenger for å komme i gang med bi-amping. Ønsker du dybdekunnskap om bi-amp; se Benefits of Bi-Amping (Not Quite Magic, But Close)
Er du klar for å ta lydsystemet ditt til det neste nivået? Lær mer om vårt utvalg av bi-amp kompatible høyttalere og forsterkere på vår nettside.
2 kommentarer
Ole W
Hei, takk for god informasjon her på nettsiden deres. Jeg håper dere kan hjelpe meg med noe jeg lurer på; Mine 40 år gamle Mission høyttalere har tatt kvelden. Lurer på å erstatte de med et par Wharfedale høyttalere. Ser at disse høyttalerne er utstyrt med separate terminaler for bass/diskant (?) Kan i så fall disse kobles til min forsterker, og må da høyttalerkabelen være 4-leder? Har forøvrig en NAD C352 forsterker.
På forhånd takk!
Håvard Herberg
Hei! Så hyggelig å høre at du har nytte av nettsiden vår 😁 Jeg går ut i fra at det er Wharfedale hifi-høyttalere du vurderer. Disse har som du sier ofte to terminal-par, men disse er i utgangspunktet forbundet med plater mellom + og – terminalene, som med andre ord kobler de sammen ( til det som tilsvarer et enkelt terminal par).
Ønsker man å benytte biamp fjernes disse platene, slik at man får ett terminal par til diskant, og ett til mellomtone/bass.. Merk forøvrig at dette ikke er “ekte biamping”, men hva som omtales som passive-biamp i denne artikkelen https://sound-au.com/bi-amp2.htm#a50. Du benytter da to forsterkerkanaler per høyttaler, men disse brukes til å drive hver sin del av et passivt internt delefilter i høyttalerne (med alle bakdelene passive delefiltre har). Fordelene med dette er minimale, eller totalt fraværende. Som regel fører det bare til brukerfeil og level mismatch mellom diskant og mellomtone/bass, så jeg ville beholdt platene tilkoblet og brukt de med en tradisjonell forsterkerkanal per høyttaler. Håper det var oppklarende, om ikke, send meg en e-post til post@soundergy.no! 🔊