Hvordan velge rett høyttalerkabel: Er det forskjell på høyttalerkabler?

Håvard Herberg

Høyttalerkabel kan kanskje virke som en liten detalj i et stort lydsystem, men de spiller en kritisk rolle i å levere klar og kraftfull lyd. Tenk på dem som blodårene i ditt lydsystem; de transporterer den elektriske strømmen fra forsterkeren til høyttalerne, og gir liv til musikken. I dette innlegget vil vi utforske ulike typene høyttalerkabler, deres funksjoner, og hvordan du kan velge den beste for ditt behov.

Kabeltversnitt: Hvorfor det er viktig

Høyttalerkabel med stort ledertverrsnitt

Kabeltversnitt refererer til arealet av ledernes tverrsnitt og er vanligvis målt i kvadratmillimeter (mm²) eller . En kabel med større tverrsnitt kan håndtere mer strøm og trekkes over lengre avstander, noe som er viktig i profesjonelle lydinstallasjoner (bortsett fra for 70V og 100V systemer).

Lite tverrsnitt vs. stor tverrsnitt

En kabel med liten tverrsnitt kan være tilstrekkelig for kortere avstander og mindre strømbehov, mens kabler med større tverrsnitt er bedre egnet for lengre avstander og høyere strømbehov.

Kabellengde: Hvordan det påvirker lydkvaliteten

Korte kabler vs. lange kabler

Korte kabler er generelt bedre for lydkvaliteten pga. motstand og dempingsfaktor. Men i noen tilfeller, som i store konsertsaler eller utendørs arrangementer, er lange kabler uunngåelige. Det er viktig å velge en kabel med passende tverrsnitt for å minimere tap i lydkvalitet.

Den viktigste funksjonen for en kabel er ledertversnittet; du trenger ikke kabler med magiske egenskaper og astronomisk pris.

To-leder vs. Fire-leder vs. Åtte-leder: Hva er forskjellen?

To-leder kabler

To-leder kabler er den mest grunnleggende typen høyttalerkabler. De består av to ledere: en for positiv og en for negativ strøm. De er ideelle for enkle lydsystemer og er ofte brukt for høyttalere med interne passive delefiltre, eller for subwoofere.

Fire-leder kabler

Fire-leder kabler tilbyr mer fleksibilitet og er ideelle for systemer som krever bi-amping. De har fire ledere som kan brukes til å sende to separate signaler (bi-amp), noe som kan forbedre lydkvaliteten for 2-veis høyttalere.

Åtte-leder kabler

Åtte-leder kabler er for de mest komplekse lydsystemene. De gir muligheten for tri-amping eller quad-amping, noe som gir en enda mer detaljert lydopplevelse for 3-veis og 4-veis høyttalere.

Bi-Wire, Bi-Amp, Tri-Amp og Quad-Amp: Optimaliser lyden

Hva er Bi-Wire?

Bi-Wiring involverer bruk av to separate kabler fra forsterkeren til høyttaleren for å forbedre lydkvaliteten. Dette har liten effekt annet enn å øke det effektive tverrsnittet på kabelen, og må ikke forveksles med konseptet bi-amp.

Hva er Bi-Amp?

Bi-Amping er en teknikk der to forsterkere eller to separate forsterkerkanaler brukes for å drive en høyttaler. Tradisjonelt sendes et signal til høyttaleren, som deles opp til og mates til hvert element via et analogt filter plassert på innsiden av høyttaleren. Dette filteret kalles delefilter, og har til oppgave å filtrere ut den høyfrekvente delen av signalet til diskanten, og den lavfrekvente delen av signalet til basselementet. Denne type filtrering kalles en 2-veis deling av signalet. Merk at høyttalere kan være 3-veis (bass, mellomtone, diskant) eller 4-veis (bass, bassmellomtone, mellomtone, diskant).

For bi-amp skjer filtrering (og annen forming) av signalet før det sendes til forsterkeren og de respektive forsterkerkanalene. Dette gjør det mulig å sende signalet fra forsterkeren rett til elementene, og eliminerer behov for analoge delefiltre på innsiden av høyttalerne. Dette gir bedre kontroll over lyden og forbedrer lydkvaliteten.

Kort om Tri-Amp og Quad-Amp

Tri-Amping og Quad-Amping er avanserte teknikker som bruker henholdsvis tre og fire forsterkere for å drive en 3-veis eller 4-veis høyttaler. Dette gir en enda mer detaljert og dynamisk lydopplevelse.

Tilkobling av høyttalerkabel til høyttaler

Når det kommer til tilkobling av høyttalerkabler til høyttalere, finnes det flere metoder, men de mest vanlige er skrutilkoblinger og Speakon-kontakter. Skrutilkoblinger er ofte funnet i hjemmelydsystemer og er enkel å bruke; du skrur rett og slett fast lederne på kabelen til høyttalerens terminal.

Speakon Pluggen: bransjeindustriens standard

Imidlertid er Speakon den foretrukne metoden for profesjonelle lydinstallasjoner og arrangementer. Speakon-kontakter er robuste, pålitelige og designet for å tåle de tøffe forholdene som ofte er til stede i profesjonelle settinger. En av de mest bemerkelsesverdige egenskapene ved Speakon-kontakter er at de er vri-lås tilkoblinger.

Dette betyr at når du setter inn kontakten og vrir den, låses den på plass, noe som gir en sikker og stabil forbindelse som er motstandsdyktig mot å bli dratt ut ved et uhell. Dette gjør Speakon til et utmerket valg for de som søker høy pålitelighet og ytelse i deres lydsystemer. Merk at speakon plugger kommer i ulike typer, bassert på hvor mange ledere høyttalerenkabelen har (diskutert over)

NL2: Enkel og effektiv

NL2 er den mest grunnleggende typen Speakon plugg og er ideell for enkle lydsystemer.

NL4: Den mest populære

NL4 er den mest brukte Speakon pluggen og kan håndtere opptil fire ledere, noe som gjør den ideell for bi-amping.

NL8: For de mest komplekse systemene

NL8 er for de mest komplekse systemene og kan håndtere opptil åtte ledere, noe som er ideelt for tri-amping eller quad-amping.

Se alle speakon plugger og kontakter her.

CPR sertifisert høyttalerkabel ved faste lydinstallasjoner

Når det gjelder faste lydinstallasjoner i bygg, er det viktig å være oppmerksom på sikkerhetsstandarder og reguleringer, spesielt i EU-land. En av disse er Construction Products Regulation (CPR), som setter krav til brannsikkerhet for byggematerialer, inkludert høyttalerkabler.

CPR-sertifiserte høyttalerkabler har gjennomgått strenge tester for brannmotstand og utslipp av farlige gasser og røyk. Dette er spesielt viktig i offentlige bygg som skoler, sykehus og kontorbygg, hvor sikkerhet er av største betydning. Å bruke CPR-sertifiserte kabler i faste installasjoner sikrer ikke bare at du overholder lovpålagte standarder, men gir også en ekstra sikkerhetsmargin som kan være livreddende i tilfelle brann.

Det er derfor viktig å velge CPR-sertifiserte høyttalerkabler for alle faste lydinstallasjoner i bygg. Soundergy tilbyr flere typer CPR sertifisert kabel, ta kontakt med oss for tilbud på kabel til ditt prosjekt.

Hvordan velge den rette kabelen for deg

Valget av riktig høyttalerkabel kan gjøre en forskjell i lydkvaliteten og påliteligheten til lydsystemet. Ved å forstå de ulike typene og deres funksjoner, kan du ta en informert beslutning som vil forbedre din lydopplevelse.

Når du velger en høyttalerkabel, er det viktig å vurdere både dine nåværende og fremtidige behov. Soundergy har et bredt utvalg av høyttalerkabler som passer for alle typer lydsystemer, fra enkle hjemmesystemer til komplekse konsertoppsett. Fortsatt litt usikker på hva slags kabel du skal velge? Ta gjerne kontakt med oss for veiledning. 

Ønsker å fordype deg mer i temaet høyttalerkabel? Les mer her. 

 

 

Håvard Herberg

Spørsmål?

Hei! Jeg er Håvard, og er eier av Soundergy As. Spørsmål til noe i dette inlegget? Send meg en beskjed eller ring meg på 95 44 22 69!

Legg igjen en kommentar

Spar 10% på ditt neste kjøp 

Meld deg på vårt nyhetbrev, og spar 10% på ditt første kjøp!
Nyhetsbrev påmelding
Lukk