Røykmaskin, scenerøyk og sikkerhetsaspekter

Håvard Herberg

Røykmaskiner har lenge vært en uunnværlig del av underholdningsindustrien. De skaper magiske øyeblikk på scenen og ved å skape atmosfære og forsterke visuelle effekter og scenelys. Men hvordan fungerer de egentlig, og er de trygge å bruke? I dette blogginnlegget vil vi utforske ulike typer røykmaskiner som hazer, vanlig røykmaskin, og low fog maskin. Vi vil også svare på noen vanlige spørsmål om bruk og sikkerhet.

Scene med scenerøyk som fremhever lyseffektene og skaper atmosfære
Scene med scenerøyk som fremhever lyseffektene og skaper atmosfære

Hvordan virker en røykmaskin?

En røykmaskin fungerer ved å fordampe en spesiell røykvæske, ofte en blanding av vann og glykol eller glyserin. Denne dampen presses ut av maskinen og kondenserer i den kaldere luften, noe som skaper røyk.

Røymaskin som lager røyk ved å fordampe røykvæske
Røymaskin som lager røyk ved å fordampe røykvæske

Hva er scenerøyk?

Scenerøyk er en type atmosfærisk effekt brukt i både utendørs og innendørs kulturarrangementer for å forbedre visuelle og lysende effekter. Det er ulike måter å produsere scenerøyk på, inkludert bruk av glykolbasert væske og mineralolje.

Røykvæske

Disse væskene omtales ofte som røykvæske. Soundergy anbefaler bruk av europeisk produserte glykolbaserte røykvæsker med tilgjengelig dokumentasjon og sikkerhetsdatablad. I nettbutikken vår finner du røykvæske fra Cameo. Disse er av svært høy kvalitet, og er sikre i bruk. Mer om sikkerhet rundt røykmaskiner nevnes senere i artikkelen.

Trygg røykvæske, laget i Tyskland
Trygg røykvæske, laget i Tyskland

Kan man bruke røykmaskin inne?

Ja, røykmaskiner kan brukes inne, men det er viktig å ta hensyn til brannalarm og brannvarslingssystemer.

Kan røykmaskin utløse brannalarm?

Røyk fra maskinen kan utløse brannalarmen, så det er viktig å koordinere med sikkerhetspersonell og eventuelt deaktivere røykdetektorer i det aktuelle området.

Ulike Typer Røykmaskiner

  • Hazer: Denne typen maskin produserer en fin tåke som sprer seg jevnt i rommet. Perfekt for å forbedre lysstråler og skape en atmosfærisk effekt. Lær mer
  • Vanlig Røykmaskin: Dette er den mest vanlige typen og er ideell for å skape tette røykeffekter. Lær mer
  • Low Fog Maskin: Denne maskinen skaper en lavtliggende tåkeeffekt, ofte brukt for å simulere tåke eller røyk nær bakken. Tradisjonelt brukte man tørris for å skape denne effekten, men i dag finnes det andre og langt tryggere alternativer. Lær mer

Spesifikasjoner verdt å merke seg

Ulike maskiner har ulikt strømforbruk og output. Effektforbruk refererer til mengden elektrisk energi en røykmaskin bruker, ofte målt i watt. Output refererer til mengden røyk maskinen kan produsere, vanligvis målt i kubikkfot per minutt (CFM) eller kubikkmeter per minutt. Husk også at røykmaskiner har svært ulik oppvarmingstid; med andre ord, tiden det tar fra maskinen skrus på til den er klar for bruk. Er det nødvendig med en maskin som blir fort varm bør du se etter en maskin med lav oppvarmingstid.

Røykmaskin hazer som legger en tynnere senerøyk enn vanlige røykmaskiner
Røykmaskin hazer som legger en tynnere kontinuerlig senerøyk enn vanlige røykmaskiner

Er det farlig med røykmaskin?

Selv om mange mennesker blir eksponert for scenerøyk uten påviste helseeffekter, finnes det meldinger om astma, luftveissymptomer og andre negative reaksjoner. Det er derfor viktig å følge sikkerhetsretningslinjer og grenseverdier for eksponering.

Er røykmaskin skadelig?

Risikoen for helseeffekter avhenger av flere faktorer, inkludert typen og mengden av kjemikalier i røyken, samt varigheten og intensiteten av eksponeringen. Det er viktig å utføre en grundig risikovurdering før bruk.

Sikkerhet

Det er viktig å følge alle sikkerhetsinstruksjoner og anbefalinger fra produsenten og lokale myndigheter. For mer informasjon om sikker bruk av scenerøyk, kan du lese Arbeidstilsynets veiledning.

Konklusjon

Røykmaskiner tilbyr en rekke kreative muligheter for å forbedre visuelle effekter i en rekke innstillinger. Men som med alle verktøy som direkte påvirker et publikum kommer et ansvar. Det er viktig å forstå både de kreative og sikkerhetsmessige aspektene ved bruk av røykmaskiner.

Håvard Herberg

Spørsmål?

Hei! Jeg er Håvard, og er eier av Soundergy As. Spørsmål til noe i dette inlegget? Send meg en beskjed eller ring meg på 95 44 22 69!

Legg igjen en kommentar

Spar 10% på ditt neste kjøp 

Meld deg på vårt nyhetbrev, og spar 10% på ditt første kjøp!
Nyhetsbrev påmelding
Lukk