Moving head scenelys guide

Håvard Herberg

Lurer du på hva moving head er, eller planlegger du å kjøpe scenelys? Start med å lese vår moving head scenelys guide!

Hvis du har vært på en konsert, musikkfestival eller annet stor live-arrangement, har du sannsynligvis sett en moving head i aksjon. Moving head (eller bevegelig hode) er en type intelligente lysarmaturer som har revolusjonert scenelysindustrien. De gir enestående bevegelse, fleksibilitet og lyseffekter som er vanskelig eller umulig å oppnå med tradisjonelle statiske lys.

Se alle våre moving heads her.

Moving head scenlys på konsert
Moving head scenlys på konsert

Hva er en moving head, og hvordan fungerer den?

En moving head er en type bevegelig lampe som gir et bredt spekter av lysbevegelser og effekter. Det kan bevege seg horisontalt og vertikalt og har forskjellige funksjoner som lar deg justere lysvinkelen, farge, lysstyrke, bevegelse og mønster.

En moving head er utstyrt med en høyhastighets motor som lar lyset bevege seg raskt og nøyaktig. Lyset kan bevege seg i forskjellige retninger, som pan (horisontal bevegelse) og tilt (vertikal bevegelse), og har ofte flere roterende hjul som gir forskjellige effekter og mønstre. Moving heads kan også utstyres med forskjellige lyskilder, som LED eller lyspærer, for å gi forskjellige farger og lysstyrker.

Hva er fordelene med en moving head?

En moving head gir mange fordeler i forhold til tradisjonelle statiske lys. Noen av fordelene inkluderer:

 1. Fleksibilitet: En moving head gir muligheten til å justere lysvinkelen, farge, lysstyrke og bevegelse, og gir dermed større fleksibilitet i å skape forskjellige atmosfærer og effekter.
 2. Bevegelse: Moving heads har rask bevegelse og nøyaktige posisjoneringsfunksjoner, noe som gjør det mulig å skape dynamiske og imponerende bevegelseseffekter.
 3. Programmerbarhet: Moving heads kan programmeres til å bevege seg og endre farger og mønstre i henhold til bestemte lydspor eller lyskilder, eller styres live av en lystekniker.
 4. Effekt: Moving heads gir høy lysstyrke og en rekke lys- og fargeeffekter, noe som gjør dem til et populært valg for store konserter og arrangementer.

Hvor kan du bruke en moving head?

Moving heads brukes ofte i en rekke forskjellige live-arrangementer, inkludert:

 1. Konserter og musikkfestivaler: Moving heads gir den høye lysstyrken og dynamiske effektene som er nødvendige for store musikkarrangementer.
 2. Teaterproduksjoner: Moving heads gir en høy grad av kontroll over scenelyset, noe som gjør dem til et populært valg for teaterproduksjoner.
 3. TV-produksjoner: Moving heads brukes ofte i TV-produksjoner for å gi høykvalitetsbelysning og dynamiske effekter.

Hvilke typer moving heads finnes det?

Det finnes mange forskjellige typer moving heads tilgjengelig på markedet, og hver har sine egne funksjoner og fordeler. Soundergy leverer en rekke moving heads fra kjente produsenter, der i blandt Cameo, ADJ og Eurolite. Noen av de vanligste typene inkluderer:

 • Spot moving head: Spot moving heads gir en kraftig og konsentrert lysstråle som kan brukes til å belyse spesifikke områder på scenen.
 • Beam moving head: Beam moving heads gir en tynn og konsentrert lysstråle som kan brukes til å lage imponerende lys- og bevegelseseffekter.
 • Wash moving head: Wash moving heads gir en bred og jevn lysstråle som kan brukes til å belyse større områder på scenen.
 • Hybrid moving head: Hybrid moving heads kombinerer funksjonene til spot-, beam- og wash-moving heads i en enkelt armatur, og gir større fleksibilitet og muligheter for lysdesign.

Hvordan kan du bruke en moving head i ditt arrangement?

Moving heads er et allsidig og kraftig verktøy som kan brukes til å skape imponerende og kreative lysdesign i et bredt spekter av live-arrangementer. Her er noen tips for å bruke en moving head effektivt:

Tenk på plasseringen: Plasser moving heads på strategiske steder på scenen for å maksimere effekten. De kan plasseres på sider og bakvegger, i taket eller til og med på gulvet.

Vurder rommets størrelse: Vurder størrelsen på rommet når du velger hvilken type moving head du vil bruke. Hvis rommet er stort, kan du vurdere en wash-moving head, mens en spot-moving head kan være mer passende i mindre rom.

Lag dynamiske bevegelser: Utforsk de forskjellige bevegelsesfunksjonene til moving head for å lage dynamiske og imponerende bevegelseseffekter.

Bruk fargefiltre: Prøv å bruke fargefiltre i moving head for å skape forskjellige farger og lysstyrker.

Programmer lysdesignet: Programmer moving heads for å bevege seg og endre farger og mønstre i henhold til bestemte lydspor eller lyskilder. Dette kan gi et mer imponerende og kreativt lysdesign.

Moving head med mange farger på stor konsert
Moving head med mange farger på stor konsert

Konklusjon

Moving heads er en av de mest avanserte og kraftfulle scenelysene tilgjengelige på markedet. De gir stor fleksibilitet og muligheter for lysdesign, og gir dynamiske og imponerende bevegelseseffekter som kan bidra til å gjøre ethvert live-arrangement mer engasjerende og underholdende. Hvis du ønsker å ta ditt live-arrangement til et nytt nivå, kan det være lurt å vurdere å bruke en moving head i din lysdesign.

Husk å velge et merke av høy kvalitet, av en produsent som tilbyr service og reservedeler. Moving heads har mange bevegelige deler, med slitasjen det medfører. Se alle våre moving head modeller her, og spør oss gjerne om hjelp.

Håvard Herberg

Spørsmål?

Hei! Jeg er Håvard, og er eier av Soundergy As. Spørsmål til noe i dette inlegget? Send meg en beskjed eller ring meg på 95 44 22 69!

Legg igjen en kommentar

Spar 10% på ditt neste kjøp 

Meld deg på vårt nyhetbrev, og spar 10% på ditt første kjøp!
Nyhetsbrev påmelding
Lukk