Alt du må vite om systemdesign av lydanlegg med EASE

Håvard Herberg

Med stadig høyere krav til lydkvalitet og en markedstrend mot lydanlegg av økende kompleksitet er systemdesign og prediksjon helt essensielt for et godt lydresultat, både ved faste installasjoner og ved live-lyd produksjoner. Lyd er “usynlig”, og håndtering av store avanserte lydsystemer kan på fremstå som en skremmende oppgave for mange. Heldigvis finnes hjelpemidler som tar oss et steg på veien, og i dette innlegget ser vi nærme på bransjestandarden EASE.

Without a system tuned with precision, there cannot be a perfect mix in a live show.

François Bergeron, fra Bob McCarthy’s bok Sound Systems: Design and Optimization

Prediksjonsprogrammer

For å være i stand til å predikere ytelsen til et lydanlegg bestående av flere høyttalere eller høyttalerclustere finnes det programvare i stand til å simulere/forutsi samhandling mellom høyttalere, samt mellom høyttalere og rom. Noen høyttalerprodusenter tilbyr egne systemer for denne typen prediksjon, andre belager seg på bruk av EASE.

Hva er EASE?

EASE (Enhanced Acoustics Simulator for Engineers) består av flere programmer og programmoduler utviklet av tyske AFMG Technologies GmbH, alle for simulering av lydanlegg og akustisk ytelse. I denne artikkelen ser vi nærmere på forskjellen av fullversjonen av EASE og EASE Focus.

EASE fullversjon

EASE programvarepakke gir systemdesignere og konsulenter et uvurderlig sett med verktøy for å nøyaktig kunne modeller og simulere ethvert lokale eller arrangementssteds akustikk og lydsystemytelse.

Siden 1990-tallet har EASE blitt en verdensomspennende bransjestandard for akustisk simulering både i rom og i åpne områder. Rom kan moduleres ved hjelp av CAD, hvor absorpsjonskoeffisienter kan tildeles overflater, og lydkilder (høyttalermodeller for hver produsent) samt lytterposisjoner kan legges til modellen. Disse dataene kan deretter brukes til å generere en nøyaktig simulering av etterklangstider, taleforståelse og andre akustiske parametere før selve rommet er bygget, eller før du skal dit å utføre en jobb.

EASE Standard, sammen med valgfrie moduler AURA og EARS, tar gjetningene ut av systemdesign, bidrar til å eliminere kostbare feil og redusere installasjonstiden. EASE-modeller er en ideell måte å utforske alternativer og å evaluere hva som fungerer og hva som ikke fungerer – før det virtuelle lokalet eller arrangementsstedet blir et arbeidssted og endringene er tidkrevende og dyre.

EASE Focus

EASE focus 3 illustrasjon
Utdrag fra EASE Focus 3, her med Wharfedale Pro WLA-28 høyttalermodell.

I motsetning til fullversjonen av EASE gjør EASE Focus kun simuleringer av lydanlegg i åpne områder (kun simulering av direktelyd). Dette gir ikke en like god modell som ved fullversjonen av EASE, men programmet gir en veldig god representasjon av samhandlingen mellom høyttalere uten påvirkning av et eventuelt rom. Dette er i de fleste tilfeller en god nok modell til å kunne forutsi riktig høyttalerplassering, samt vinkling og tidsjusteringer vi typisk må gjøre mellom høyttalerne i et stort lydanlegg. Modellen gir dessuten et godt bilde av lyd utendørs, og programmet er langt mer intuitivt og brukervennlig enn fullversjonen av EASE. Driver du med live-lyd, line-array, og subwooferoppsett er det denne versjonen av EASE du bruker.

Følgende er verdt å merke seg om EASE Focus:

  • EASE Focus er gratis! Alle høyttalerprodusentene som tilbyr høyttalermodeller til simulering i EASE Focus betaler en avgift for å tilby dette fantastiske verktøyet.
  • EASE Focus gjør kun simulering i åpne områder (uten gjenklang), og viser kun påvirkningen mellom høyttaler (ikke høyttalere og rom).
  • EASE Focus er førstevalg for å raskt finne splay og tuningparametere for line-array systemer.
  • EASE Focus er per nå langt bedre enn fullversjonen av EASE på simulering og design av subwoofersystemer. Dette er essensielt ved live lyd.
  • Arbeidsflyt og brukervennlighet er langt bedre enn ved fullversjonen av EASE. Tro meg, har du prøvd fullversjon av EASE skjønner du hva jeg mener.

Med EASE Focus 3 kan du simulere den akustiske ytelsen til komplette lydsystemet for å finne det optimale oppsettet for et gitt sted med flere publikumsområder, buede og vinklede sitteplasser. Fokus 3 hjelper deg med mange intelligente funksjoner som Auto Splay-funksjoner, Virtual EQ og detaljert analyse av lyddekning, SPL og frekvensrespons.

EASE Focus 3 kan lastes ned gratis her.

Høyttalermodeller

Hver høyttalerprodusent er selv ansvarlig for å utvikle høyttalerfiler for sine respektive høyttalermodeller til bruk i EASE. Disse filene inneholder nøyaktig informasjon om høyttalernes polarmønster, frekvensrespons, fase osv. Høyttalermodeller er enten gll. eller spk. filer.

Som leverandør av Wharfedale Pro finner du EASE filer for deres høyttalermodeller på vår nettside, nærmere bestemt under nedlastninger>hjelpemidler>EASE.

EASE focus 3 library med Wharfedale Pro
Valg av høyttalermodeller fra bibliotek i EASE Focus 3

Ny i forhold til systemdesign?

God systemdesign av store lydanlegg er ingen triviell oppgave, og har derav blitt et eget fag, og ikke minst en egen stillingstittel. Store touring- og installasjonsselskaper har ofte en eller flere systemdesignere som designer, simulerer og optimaliserer lydanlegget før installasjon eller live-lyd produksjon. Dette er en stilling som ikke må forveksles med vanlig lydtekniker, som mikser lyd under show (selv om det selvsagt finnes dyktige personer som gjør begge oppgaver). Er du ny i forhold til systemdesign anbefaler vi på det sterkeste å lese Bob McCarthys bok Sound Systems: Design and Optimization, en omfattende bok som tar for seg moderne aspekter og verktøy forbundet med design og optimalisering av dagens avanserte lydsystemer. Du finner boken i vår nettbutikk:

Vil du vite mer om EASE og systemdesign?

Ønsker du å lære mer om EASE og systemdesign vil vi gjerne høre fra deg. Om interessen er der vil vi vurdere å lage youtube tutorials, kurs eller lignende i EASE Focus 3. Meld deg også gjerne på vårt nyhetsbrev for å motta spennende produktinformasjon, informasjon om systemdesign og mye mer.

Håvard Herberg

Spørsmål?

Hei! Jeg er Håvard, og er eier av Soundergy As. Spørsmål til noe i dette inlegget? Send meg en beskjed eller ring meg på 95 44 22 69!

Legg igjen en kommentar

Spar 10% på ditt neste kjøp 

Meld deg på vårt nyhetbrev, og spar 10% på ditt første kjøp!
Nyhetsbrev påmelding
Lukk