Hva er AUX inngang?

Håvard Herberg

Hvis du noen gang har sett en port merket “AUX” på bilen, høyttalerne eller hodetelefonene dine, har du sannsynligvis tenkt “hva er aux inngang?”. I denne artikkelen skal vi forklare hva aux inngang er, hva “AUX” står for, og hvorfor det er et så vanlig og praktisk verktøy for lydtilkobling.

Aux inngang har vært en av de mest allsidige lydtilkoblingene i flere tiår, og er fortsatt en viktig komponent i moderne lydsystemer. Fra å koble telefonen til bilens lydanlegg til å spille av musikk på eksterne høyttalere, er aux inngangen en praktisk løsning som mange benytter seg av daglig.

AUX inngang med RCA plugger for både lyd og bilde

Hva er aux inngang? Hva betyr aux og hva brukes en aux inngang til?

“AUX” er en forkortelse for “auxiliary,” som betyr ekstra eller tilleggsutstyr. Når det gjelder lyd, refererer aux inngang til en tilleggslydinngang som lar deg koble eksterne lydkilder til et lydsystem. Dette kan være alt fra en smarttelefon, en nettbrett, en bærbar datamaskin eller en annen lydkilde.

Aux-inngangen er ofte kalt “aux port” eller “aux kabel inngang” og har vært et populært alternativ for å koble til eksterne enheter på en enkel og direkte måte. Den store fordelen er fleksibiliteten den gir, da den støtter en rekke ulike enheter som har muligheten til å sende lyd via analog kabel. Merk at for noe utstyr kan AUX også referere til inngang for bilde.

Se vårt utvalg av aux-kabler for å finne riktig kabel til ditt behov.

Bluetooth mottaker med mini-jack AUX inngang.

Hvordan fungerer en aux inngang?

Aux inngangen fungerer ved å overføre lydsignaler fra en ekstern kilde gjennom en analog forbindelse. Lydsignalet sendes gjennom en aux-kabel, som vanligvis har en 3,5 mm jack plugger (mini-jack) eller RCA plugger. Når kabelen kobles til både lydkilden (for eksempel en telefon eller MP3-spiller) og mottakeren (for eksempel en høyttaler), sendes signalet til mottakeren som deretter konverterer det til lyd.

Dette gjør at aux-inngangen gir en pålitelig og rask tilkobling uten forsinkelse i lydoverføringen, i motsetning til for eksempel trådløse alternativer som Bluetooth, som kan oppleve forsinkelser eller tap i lydkvalitet.

Vanlige bruksområder for aux inngang i hverdagen

Aux-inngangen er et vanlig verktøy i en rekke scenarier. Her er noen av de mest populære måtene folk bruker denne tilkoblingen i hverdagen:

  1. Koble telefonen til bilstereoen: Mange bruker aux-inngangen i bilen for å spille av musikk fra mobilen.
  2. Bruke eksterne høyttalere: Når du ønsker å forbedre lyden fra telefonen eller en datamaskin, er aux-inngangen en enkel måte å koble til større høyttalere.
  3. Deling av musikk: Ved hjelp av en aux-splitter kan flere personer lytte til samme musikk fra én kilde, for eksempel via hodetelefoner eller flere høyttalere.

Aux inngang vs Bluetooth: Hva er best for deg?

Selv om Bluetooth har blitt mer populært de siste årene, er det fortsatt mange som foretrekker å bruke aux-inngang. Begge teknologiene har sine fordeler og ulemper, og det beste valget for deg avhenger av hva du trenger fra et lydsystem.

Fordeler med aux-inngang:

  • Ingen lydforsinkelse.
  • Stabil lydkvalitet, siden signalet overføres direkte.

Fordeler med Bluetooth:

  • Trådløs tilkobling gir frihet til å bevege seg uten kabler.
  • Moderne Bluetooth-enheter har forbedret lydkvalitet og rekkevidde.

For de som setter pris på enkelhet og pålitelighet, er aux-inngangen ofte det beste valget. Men hvis du verdsetter trådløs frihet, kan en Bluetooth-adapter være et godt alternativ for å oppgradere ditt lydanlegg.

Oppgrader ditt lydsystem med riktig utstyr fra Soundergy

Uansett om du foretrekker aux-inngang for dens stabilitet, eller Bluetooth for trådløs bekvemmelighet, kan du finne det riktige utstyret til ditt behov hos Soundergy. Utforsk vårt brede utvalg av aux-kabler, aux-splittere og Bluetooth-adaptere for å oppgradere lydopplevelsen din i dag.

Håvard Herberg

Spørsmål?

Hei! Jeg er Håvard, og er eier av Soundergy As. Spørsmål til noe i dette inlegget? Send meg en beskjed eller ring meg på 95 44 22 69!

Legg igjen en kommentar

Spar 10% på ditt neste kjøp 

Meld deg på vårt nyhetbrev, og spar 10% på ditt første kjøp!
Nyhetsbrev påmelding
Lukk