3 ting du må vite om PA høyttaler

Trenger en høyttaler til fest, konsert, utested eller til fastmontering i store offentlige bygg? Da er du ute etter en PA høyttaler. Men hva er egentlig dette? Vi tar en nærmer kikk.

Hva er PA?

PA er en forkortelse for Public Address (nå ut med en beskjed eller et budskap til en stor folkemengde). En PA høyttaler, eller et helt PA anlegg/ PA system, er således et høytspillende lydsystem i stand til å gjengi et lydnivå og en spredning som trengs for å nå ut til mange personer. PA anlegg brukes derfor på steder hvor det skal gis tydelige beskjeder/meldinger til mange personer (idrettsarenaer, flyplasser, kjøpesentre osv.), eller på steder hvor lyd og underholdning er i sentrum (teatre, konserter, utesteder, fester osv.).

1. Forskjellen på en PA høyttaler og en “vanlig høyttaler”

Så hva er definisjonen på en PA høyttaler? Selv om det ikke finnes noen fastsatte regler vil disse egenskapene ofte definere en PA høyttaler:

  1. Høy sensitivitet (høyttaleren spiller høyt med lite effekt). Dette oppnås med store elementer, kraftige magneter, store spoler og ofte med lav membranvekt.
    I mange PA høyttalere kobles også elementene til horn eller transmisjonslinjer for å effektivisere kobling mellom element og luft (samt å kontrollere høyfrekvent spredning).
  2. Høy effektbestandighet. En PA høyttaler tåler ofte mye effekt pga. elementer med store motorer (kraftige magneter med store spoler, og effektive kjølesystemer). En kombinasjon av høy sensitivitet og mye effekt gir høyttaleren et veldig stort maksimalt lydtrykk (SPL).

2. Myte; PA-høyttalere har dårlig lydkvalitet

En gjenlevende mye som går igjen blant personer med lite kjenskap til moderne PA anlegg er at PA høyttalere har dårlig lydkvalitet. Selv om dette nok stemte for PA høyttalere fra 80- og 90-tallet er realiteten en helt annen i dag. Faktisk benytter moderne PA høyttalere ofte elementer og digital signalbehandling (i mange tilfeller digital høyttalerprosessering per element) som overgår det man finner i state-of-the art hifi-systemer.

Wharfedale Pro WLA-312X line array høyttaler illustrasjon 02

Dagens PA anlegg er derfor i stand til å levere svært god lydkvalitet! Dette gjør seg særlig gjeldende ved høyere lydnivåer. En PA høyttaler er i stand til å spille svært høyt, helt uten anstrengelse og forvrenging. Forsøker man å oppnå samme lydnivå med en “hjemmehøyttaler” vil denne anstrenges veldig, skape mye forvrenging, og høyst sannsynlig være veldig ubehagelig å høre på. Sannsynligheten for permanent skade av elementer er også stor.

3. Ulike typer PA høyttaler

PA høyttalere kan deles opp i to hovedkategorier; passive og aktive høyttalere.

Passive PA høyttalere

Passive høyttalere er tradisjonelle høyttalere som drives av eksterne forsterkere. Det forsterkede signalet som driver høyttalerelementene overføres mellom forsterkeren og høyttaleren med en høyttalerkabel (som regel 2-8 ledere avhengig av høyttaler). Forsterkerne som driver passive høyttalere kan både være med eller uten intern høyttalerprosessering. Forsterkere uten intern prosessering må som regel brukes sammen med en høyttalerprosessor/signalprosessor.

Se våre:

100V/70V høyttalere

Vanlige høyttalere omtales ofte som lavohmige høyttalere, pga. lav impedans per høyttaler. Bakdelen med denne type høyttalere er parrallellkobling av flere høyttalere fører til en lavere total impedans, og at man får et betydelig signaltap i kabelen ved lange kabelstrekk. Lavohmige høyttalere egner seg derfor dårlig til fastmontering i store bygg med veldig lange kabelstrekk (over 30 m). For å omgå disse bakdelene kan man benytte 100V eller 70V høyttalere. Dette er høyttalere med intern trafo, som fører til at flere høyttalere kan kobles sammen uten problemene med impedans eller tap i kabel. Merk at et slik system også krever en forsterker beregnet for 100V eller 70V drift! Ofte omtales denne type høyttaler som constant voltage speakers.

Aktive PA høyttalere

Aktive PA høyttalere er høyttalere med intern / integrert forsterker. Dette kan være en forsterker for hele høyttaleren, eller en forsterker per element. Høyttaleren inneholder da også som regel all nødvendig signalprosessering for å gi høyttaleren optimal lyd, og for å beskytte den mot overbelastning.

Se våre:

 

Legg igjen en kommentar

Spar 10% på ditt neste kjøp 

Meld deg på vårt nyhetbrev, og spar 10% på ditt første kjøp!
Nyhetsbrev påmelding
Lukk